Atitudinea reprezintă modul în care alegem să privim lucrurile care ni se întâmplă și modul în care alegem să ne comportăm, vizavi de aceste lucruri. Este, practic, fereastra prin care alegem noi să privim lumea în care trăim. Poți alege fereastra victimelor – a celor care privesc viața cu pesimism și frustrare, sau poți alege să privești viața cu seninătate si optimism, prin fereastra învingătorilor.
Poate sună idealist – să privești viața cu seninătate și optimism, însă dacă înveți să lucrezi foarte mult cu tine la nivel personal, vei observa că adevăratele schimbări și adevăratele performanțe pornesc din interior. Omul cu atitudine de învingător se cunoaște bine pe sine, știe că este capabil să obțină tot ceea ce își propune, este capabil să accepte și eșecurile ca fiind parte din drumul său către succes și nu se lasă demotivat de acestea.
În extrema cealaltă, oamenii care adoptă atitudinea de victimă refuză să ia decizii importante și preferă să dea vina pe ceilalți sau pe viață, pentru eșecurile lor. Călătoresc prin viață pe bancheta din spate a mașinii, fără să aibă vreun cuvânt de spus în privința traseului ales, în loc să preia controlul asupra propriei vieți.
Da, fraze precum „Tu alegi ceea ce ți se întâmplă și chiar daca nu alegi tot ceea ce ți se întâmplă, tu alegi atitudinea pe care o iei față de aceste lucruri”, au devenit clișee, dar asta doar pentru că ele conțin foarte mult adevăr. De aceea este important să ni le repetăm ori de câte ori este nevoie, până începem să credem în ele și să le aplicăm.
Îți propun câteva tehnici care îți vor fi de ajutor în dobândirea unei atitudini de învingător:
- Incepe-ți ziua cu un plan – În felul ăsta vei avea mereu scopuri bine definite, nu te vei simți nefolositor
- Focalizează-te asupra a ceea ce este important (pentru tine) – Nu încerca să le faci pe toate, pentru că riști să te indepărtezi de țelurile proprii
- Ia decizii – Nu te lăsa purtat de soartă, ca să ai pe cine să dai vina atunci când lucrurile nu merg bine. Chiar și dacă decizi să nu iei decizii, tot tu vei fi responsabil.
- Nu te mulțumi cu puțin și nu îi lăsa pe ceilalți să decidă ce ești sau nu capabil(ă) să faci
- Luptă pentru ceea ce îți dorești – nu lăsa viața să te trăiască, fii ferm în privința lucrurilor pe care ți le dorești
- Nu renunța atunci când dai de greu – păstrează-ți motivația și ridică-te de fiecare dată, indiferent câte căzături ai luat.
Viața e frumoasă, învață să o privești prin fereastra potrivită și nu uita că deși tuturor ne place să visăm, numai prin multă muncă și disciplină poți ajunge să deții controlul asupra propriei vieți.