Unul dintre dezavantajele vieții moderne pe care o ducem în prezent este că s-a redus semnificativ nevoia de sport și mișcare regulată – majoritatea dintre noi, încă de la vârste fragede, ne petrecem foarte multe ore pe zi în fața calculatorului și ignorăm adesea importanța unei alimentații sănătoase. Deși cu toții suntem conștienți de imprtanța sportului pentru o viață sănătoasă, de cele mai multe ori uităm să îl adăugăm pe lista de priorități. În plus, sedentarismul nu vine niciodată singur la petrecere, vine însoțit întotdeauna de o alimentație haotică (fie mâncăm prea mult, fie prea puțin, la orele nepotrivite sau pur și simplu nu mâncăm ce trebuie).
De ce ni se pare dificil să adoptăm un stil de viață sănătos?
Eu cred că un motiv important este lipsa unei educații serioase în privința sportului, nutriției și a unui stil de viață sănătos, în general. Deși, spre deosebire de părinții și bunicii noștri, suntem mai conștienți de opțiunile sănătoase, pentru că avem privilegiul de a trăi vremuri în care suntem înconjurați de informație, mulți dintre noi nu suntem persoane autodidacte și dacă nu există cineva care să ne îndrume constant, încă din copilărie, către sport și alimentație adecvată, riscăm să devenim prizonieri ai unui stil de viață nesănătos, așa cum se și întâmplă de foarte multe ori. Există orele de educație fizică din școli, însă nu acoperă nevoia noastră de a primi toate informațiile privind un stil de viață sănătos. In plus, educarea obiceiurilor sănătoase ar trebui să înceapă la vârste mult mai fragede, după părerea mea.
Tocmai pentru că nu primim această educație în copilărie, ajungem adulți lipsiți de o motivație puternică pentru a avea un stil de viață sănătos și când spun asta, mă refer la: sport + alimentație sănătoasă + odihnă.
Cum creăm obiceiuri sănătoase?
- Începi prin a-ți seta niște obiective clare și realiste – sfatul meu este să pornești cu pași mici, nu te hazarda să îți stabilești obiective greu de obținut din prima, pentru că cel mai probabil vei eșua și vei căpăta noi frustrări.
- Calendarul trebuie să devină cel mai bun prieten al tău – planifică-ți mesele, antrenamentele și momentele de odihnă, așa cum îți planifici întâlnirile sau alte evenimente importante.
- Programează-ți antrenamentele în momentele mai libere ale zilei, altfel vei avea tot timpul scuze să nu o faci. De exemplu, dacă obișnuiești să lucrezi peste program, nu îți fixa orele de sport imediat după serviciu.
- Nu te jena să ceri ajutorul – poți apela la un personal trainer sau poți încerca câteva ședințe de coaching, un coach bun te va ajuta să elimini obiceiurile negative și să îți găsești motivația și energia pentru a-ți atinge obiectivele.
- Lipește-ți pe frigider o listă cu sugestii de mese și gustări sănătoase, pentru momentele când nu ai inspirație.
- Fă-ți un jurnal alimentar, îți vei da seama ce alimente te ajută cel mai mult să te simți bine și să îți păstrezi greutatea ideală și vei fi motivat(ă) să le consumi în continuare.
- Daca locuiești la bloc, uită de lift și obișnuiește-te să folosești scările. Reprezintă un exercițiu bun pentru care nu trebuie să mergi la sală sau să îți faci loc în agendă.
Nu uita: începe cu pași mici, nu subestima rolul gustărilor dintre mese, păstrează-ți motivația, nu uita să te odihnești și bea multă apă. La treabă! J