O întrebare care ne macină pe toți (sau ar trebui), atunci când vine vorba de performanța profesională și nu numai, este „Cât de bine ma descurc, de fapt?”.
Din când în când este un exercițiu bun să ne privim prin ochii oamenilor din jurul nostru. Cum putem face asta? Simplu – îi rugăm să ne ofere feedback. Este foarte important ca, atunci când facem asta, să alegem persoana potrivită pentru subiectul respectiv și să fie cineva în care avem deplină încredere. Persoanele care stăpânesc cel mai bine aptitudinea de oferire a feedback-ului sunt antrenorii. Însă, pentru cei care nu fac coaching, alte opțiuni ar fi, de exemplu, un șef, un coleg, un subordonat sau chiar un prieten, în funcție de situație.
Deși poate părea o sarcină usoară, să oferi feedback cuiva poate fi un cuțit cu doua tăișuri și oamenii sunt adesea reticenți atunci când fac asta. De aceea este recomandat ca atunci când rugați pe cineva să facă asta, să vă exprimați de la început deschiderea în legătură cu un posibil feedback constructiv (nu negativ, o să ajungem și acolo) și că asta vă poate ajuta să vă dezvoltați, în consecință îi încurajați să abordeze situația într-un mod cât mai sincer și obiectiv.
Feedback-ul pozitiv – este o apreciere pe care o primim în urma unei acțiuni sau a performanței noastre profesionale și are o putere mai mare asupra dezvoltării noastre atunci când este însoțit de cât mai multe detalii – în ce fel am făcut o treabă bună, ce impact am avut etc.
Feedback-ul constructiv – se focalizează pe modul în care ne putem îmbunătăți performanța profesională și este de dorit să sublinieze acțiuni pe care le-am făcut, date observabile, și nu trăsături de caracter.
Feedback-ul negativ – este distructiv, nu face deât să evidențieze un comportament negativ sau o acțiune care a mers prost, fără să ofere și o soluție. Este de preferat să evitați persoanele care vă oferă astfel de feedback.
Odată ce ați primit feedback-ul cerut, evitați atitudinea defensivă și incercați să va exprimați recunoștința în legătură cu sfaturile primite. În fond, indiferent dacă feedback-ul a fost pozitiv sau constructiv, nu aveți decât de câștigat de pe urma acestei experiențe.
Bineînțeles, partea dificilă începe atunci când incepeți să urmați sfaturile primite și să faceți progrese reale, însă simplul fapt că le-ați cerut celorlalți feedback e o dovadă de curaj și maturitate și este un prim pas într-un proces de dezvoltare lung și plin de recompense. Beneficiile acestui proces nu vor întârzia să apară și vor fi resimțite atât pe plan profesional, cât și în relațiile personale, bucurați-vă, deci, de călătorie.